dimecres, 11 de desembre del 2013

50 ANYS DE L'HOMENATGE A CHARLIE RIVEL, exposició fotogràfica



Us recomanem l'exposició fotogràfica "50 anys de l'homenatge a charlie Rivel (agost de 1963)", a càrrec d'Antoni Pineda.

La Festa Major de 1963 tingué un nom propi, el de Charlie Rivel. A l’Ofici del dia de la Mare de Déu d’agost ocupà un lloc d’honor i a la sortida, acompanyat de la seva esposa, Carmen Busto, de les autoritats i d’un nombrós seguici en què sobresortien els nostres gegants, l’Abdon i l’Aasumpta, es va dirgir Rambla avall fins al carrer que li fou dedicat, on descobrí la placa amb evidents mostres d’emoció.

L’actuació a la plaça de la Vila estava prevista per l’endemà, dia 16. Al costat de Rivel i de la seva esposa, s’havien desplaçat a Cubelles la seva filla Paulina, considerada la millor amazona del món, i el marit d'aquesta, Albert Schumann, propietari d'un famós circ de Copenhague i insuperable ensinistrador de cavalls. També l’acompanyaven  els germans Ferrer, acròbates d'enorme prestigi, i el popular pallasso Señalada, els quals havien d'actuar al costat del clown cubellenc.
Amb la paròdia de l’arribada dels seus pares, Josep Andreu pretenia simbolitzar la devolució del duro i la gallina que el capellà de Cubelles els va donar quan ell va néixer. La pluja, tanmateix, va fer acte de presència i la representació es traslladà al dia 17, que s’esqueia en dissabte. Amb la plaça completament abarrotada Rivel va fer realitat el somni d'imitar l'arribada de Pere Andreu i Maria-Louise Lasserre a la plaça, aquell abril de 1896, i representar la funció que ells no van poder completar. L’espectacle ofert pel gran clown va despertar una enorme expectació, amb una gran majoria de nens i nenes, la majoria dels quals, a instàncies de la comissió de festes, portaven el tradicional vestit que utilitzaven per les caramelles. Molts mitjans de comunicació van donar informació del show de Charlie Rivel a la plaça de la Vila i fins i tot el No-Do en va oferir imatges. La generositat de Rivel el portà a fer encara una altra actuació, a l’envelat, la nit del diumenge dia 18, l’últim dia de Festa Major.

Antoni Pineda va captar nombroses imatges d’aquell homenatge de Cubelles al seu fill predilecte i ara tindrem ocasió de tornar-les a veure en aquesta exposició que romandrà oberta els dissabtes 7 i 14 de desembre de les 19 a les 20.30 h i els diumenges 8 i 15 de desembre de 12 a 13 h.

Lloc
Rectoria (C. Major, 1)
Horari (fins el 15 de desembre de 2013)
Dissabtes 7 i 14 de 19 a 20.30h i diumenges 8 i 15 de 12 a 13h

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”